17-09-13 | Christina Vasbo

Hvad kan vi lære af fortidens foredragsholdere?

Forleden var jeg inde og hører foredraget Den Norske Polar Ekspedition til Sydpolen. Jeg smilede lidt da jeg så det udstyr foredragsholden havde med. Det var en gammel lysbilledfremviser med karrusel og en fjernbetjeningen der sad for enden af en lang sort ledning, som sad solidt fast i lysbilledapparatet.

Ok, tænkte jeg. Det er godt nok lang tid siden, at jeg har været til et foredrag hvor der ikke er blevet brugt PowerPoint. Mit selvfede smil forsvandt da, jeg brat bliver afbrudt af lyden af lysbilledfremviseren, der skiftede billeder.

Lyden fik mig til at tænke på min gamle farmor, som altid skulle vise os børnebørn sine lysbilleder, fra hendes utallige rejser. Pludselig kunne jeg lugte hendes cigar.
Skal vi bruge lysbilleder i stedet for PowerPoint?

 

 

 

 

 

Det var ikke det eneste, jeg kunne lugte. Foredragsholden fortalte så levende og med passion om sin tur. Han fortalte historier. Han fik publikum til at mærke kulde fra Antarktis, og han fik os til at smage den fisk de spiste. Han fik os til at fornemme den lugt og stank der er, når man lever med 2 spand slædehunde om bord på et skib, og hundene ikke har mulighed for at blive luftet i 8 uger. Kort sagt fik han stimuleret vores sanser og han blev klappet ud.

Godt nok er lysbilledfremviseren på vej ud. (Man kan dog købe et par eksemplarer på den Blå avis.)
Og PowerPoint er det værktøj de fleste bruger. Men det er desværre også her passionen og den gode historie forsvinder. Og det er synd. PowerPoint er et udmærket redskab til at visualisere budskaber. Det skal bare bruges rigtigt.

Hvis du vil fange dit publikums interesse og du vil have at de husker din præsentation, så tag fortiden med ind i nutiden. Lad dig inspirere af H.C.Andersen eller en anden god historiefortæller. Brug illustrationer og billeder mere end du bruger tekst. Og husk at fortælle historier, som stimulere publikums sanser.

Uden sanser, intet budskab

Ingen kan sige det som retoriker Jesper Troels Jensen, som her fortæller et netværk af ledere om, hvorfor ledere skal droppe regnearket og lære af H.C. Andersen.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *